dagboek – WLB Eindhoven 2012

Dag 1 – WLB traject nr 2 –

Ik hou mn jas maar bij want er is geen kluisje vrij. Wel ligt er een presentielijst met mijn naam daarop op een tafel die ik moet tekenen. De werkvloer wordt aangestuurd door 5 man van Ergon.
Vandaag 8 uur lang Corsendonk Bier in papier staan inrollen van 08.30-17.00 uur : Motto van de Gemeente Eindhoven: Ritme en Structuur i.c.m. toegankelijk werk:-)) Yeah Right!

Nog steeds hetzelfde sfeertje dus als bij mijn eerste maal WLB.

Alleen is het veel drukker nu en lijkt de sfeer meer verhard:
1. Nu alles door elkaar jong oud hbo mbo lbo analfabeet vluchteling schoolverlater huisvrouw etc, alles over 1 kam, ook werkelozen van het type GAA(“Grotere Afstand Arbeidsmarkt”). GAA is de afkorting die de Gemeente gebruikt voor het type wat echt niet aan het werk wil of totaal hopeloos is.. Hebben al 1 of meerdere rondes bij WLB overleefd.. Type GAA wordt nog-strenger aangepakt zo vertelt een werkmeester van Ergon mij! Hieruit blijkt wel weer dat ze van iedere dwangarbeider een uitgebreid geestelijk profiel bijhouden! (EN dit zal dus ook op de meest bizarre momenten tegen je gebruikt gaan worden, om zo de druk optimaal af te stemmen op jouw persoon) Je behoort al tot het type GAA als je 1x het traject van 3 maanden doorlopen hebt; dus jahoor bingo: ik hoor daar ook bij.
2. Alle Trabajo mensen op een na, zijn al weg. De Gemeente Eindhoven heeft Trabajo compleet overgenomen en op alle key-posities eigen mensen rondlopen. Weg zijn de Trabajo accountmanagers die maatwerk leverden voorheen, in plaats daarvan moet je het doen met veel te jonge dames met weinig ervaring. Zij lakken hun nageltjes liever en tonen weinig interesse in ons. Weg zijn ook de interessante vacatures op het bord merk ik.. Alleen nog maar dooddoeners, nepvacatures en part-time baantjes.

De gemeente is prominent meer aanwezig (in mijn 1ste 3 maanden was het daar nog een soort overgangsbewind Trabajo & Gem. Ehv.) maar nu is het een compleet Gemeente Eindhoven schrikbewind met ook de meest gewetenloze ambtenaren onsite. RO loopt hier nu ook al rond (die mij eens onterecht uit de uitkering gooide.. waardoor de 1ste keer in WLB dwangarbeid traject gedwongen werd..

Ik zit aan 1 tafel samen met 3 anderen. Wij klikten wel en blijven de hele dag zo samen hetzelfde doen.. Overige dwangarbeiders zijn bezig met stro in die bierbussen te duwen, schroefjes op rondjes draaien of dozen te vouwen. De verdeling is meest buitenlanders 8 op de 10 vandaag. Wel zitten de buitenlanders samen aan tafel -als 1 familie bij elkaar-  Zo dragen zij het leed samen..

Overal bewakers van Securitas om ons heen, met alles op de minuut, hun argusogen zelfs om ons heen tijdens de pauze. Die iedereen naar binnen drijven als waren wij slachtvee. Continu camera’s buiten 2x: 1 op de hoek straat zijde en 1 door het hek hoog aan de gevel. Zo ga je met criminelen om.

Een Nederlandse man die ochtends naar de doctor was geweest kreeg publiekelijk en luidkeels een standje toegeschreeuwt van casemanager HV met : Waar is je bewijs vd doctor? (i.p.v. dat hij zegt: Goh… Ik heb je gemist vanmorgen jongen..

Verder zie ik weinig bekende gezichten. Slechts 1 dwangarbeider uit het vorige traject.
Dus daar is men schijnbaar succesvol in :  ze halen hun dwing-target.

Dag 2 – WLB traject nr 2 –

Deze ochtend krijg ik via de mail mijn eerste strafkorting aangezegd via mijn casemanager AR met een hoop dreigementen en bombarie daaronder opgesomd. Gevolgen voor het niet behoorlijk nakomen van je sollicitatieplicht : ik zou niet snel genoeg gesolliciteerd hebben en mijn gedrag en houding zouden te wensen over laten. Puur subjectief dus. Er word per mail om een reactie gevraagd die ik meteen verstuur.

Ochtends hebben we Training(lees: sollicitatie-controle en intimidatie), HG en N staan voor de klas. Wij zijn met een man of 8. Iedereen stelt zichzelf voor aan de klas. Vervolgens om toerbeurt moet iedereen zijn 5 verplichte solllicitaties(van deze week) uitleggen en krijgt hier dan vragen over van de casemanagers. Er hangt een dwingend sfeertje. Buitenlanders hebben het een stuk moeilijker door hun taalachterstand, het lijkt soms wel een Babylonische spraakverwarring. De sfeer kan ook zo omslaan van heel gezellig naar diep serieus of plots dreigend. De sollicitatie-controle vergt verreweg de meeste tijd. Vervolgens wordt er nog wat verteld over de chronologische opbouw van het cv. En krijgen we huiswerk 5 nieuwe sollicitaties mee als toetje om half een. Ben blij als ik weer buiten sta; snel weg uit die ballentent !

s’Middags dwangarbeid. Weer dat Corsendonk bierrr. Ik laat bijna een paar flessen kapotvallen. Brrr. De buitenlanders zijn gelaten. Sommige anderen lachen ermee. Een jongen die ik ken van vroeger word kokend boos. Hij heeft de Reintregratie Verordening 2012 Gemeente Eindhoven uitgeprint van Google en laat dat mij zien. Als ik vraag of ie zich wil verweren zegt ie dat daar even over na moet denken. Hij heeft HBO en is bang dat het m meer negativiteit brengt dan dat het daadwerkelijk iets oplevert.

Een werkmeester reageert op een van de eerste artikelen van Condor hier http://www.krapuul.nl/blog/90542/dwangarbeid-eindhoven/ Hij zegt dat het niet Ergon is die schuld heeft, maar de gemeente Eindhoven die het beleid uitvoert. Hij zegt ook dat er in eerder tijden van Trabajo ook al dingen in de pers zijn geschreven. Maar daar gebeurde weinig mee toen. Hij bekijkt het eenvoudig als hij zegt dat het werk wat wij verrichten weinig geld oplevert je moet gewoon ad gang blijven is zijn motto. Nou wij denken daar wel anders over maar onderbreken hem niet en laten hem netjes uitpraten.

Dan praten wij met de productieleider Ergon, hij gaat weg per 1 jan 2013, als laatste man van het oude Trabajo. Hij verteld dat andere gemeentes naar Eindhoven komen om te leren hoe ze dwangarbeid kunnen implementeren. Eindhoven WLB dus als voorbeeld voor andere gemeentes. Zelfs vanuit het buitenland komen ze af bijv. uit Tsjechië. Hij beklaagd zich tegenover ons ook dat de sfeer erg verhard is nu, met name door het Stelselmatige Machtsmisbruik van de Gemeente naar de dwangarbeiders toe. Dat er weinig meer over is van het oude maatwerk leverende Trabajo. Alles over 1 kam nu en helemaal geen contract meer of enige vorm van arbeidsvoorwaarden. Geen minimum loon, geen vakantiedagen, geen werkschoenen, niets ! Just work, uitbuiting (goedkope arbeid) en strafmaatregels ! Maar hij heeft makkelijk praten; hij krijgt zijn vette bonus en gaat emigreren naar Suriname!dwangarbeidersverzet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>